Loading...
 

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

Το κεντρικό νευρικό σύστημα ορίζεται ως η πιο περίπλοκη και εξελιγμένη δομή του έμβιου κόσμου. Αποτελεί το υλικό στήριγμα της μάθησης και της εμπειρίας. Παίζει τον κύριο ρόλο στην ολοκλήρωση και τον έλεγχο όλων των σωματικών λειτουργιών. Περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από αυτή. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 2020 θα αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας.

Η σχιζοφρένεια προσβάλλει το 1 - 1,5 % του πληθυσμού. Εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία της νεότητας (Άνδρες Μ.Η.Ε. 20 έτη) – (γυναίκες Μ.Η.Ε 30 έτη)

Η νόσος σπάνια αρχίζει πριν από τα 10 έτη ή μετά τα 40. Αυτούς που επηρεάζει τους κάνει ανίκανους να έχουν παραγωγική ζωή.

Στην χώρα μας μια επιδημιολογική μελέτη σε τυχαίο δείγμα γενικού πληθυσμού ενηλίκων έδειξε επιπολασμό της σχιζοφρένειας που κυμαίνονταν στο 1,2 %.

Η νόσος Alzheimer είναι η πλέον σημαντική άνοια, εξαιτίας της μεγάλης συχνότητας της.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Κατ' εκτίμηση 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2006, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050. Στις αναπτυγμένες χώρες, το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις δαπανηρές ασθένειες στην κοινωνία.

Η νόσος εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας διαφοροποιείται με την ηλικία: κάθε πέντε έτη μετά από την ηλικία των 65, ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας περίπου διπλασιάζεται. Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στον πληθυσμό μεγαλύτερο από 85.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου.

Θεωρείται ως η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος, μετά τη νόσο Alzheimer.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε σε ηλικίες άνω των 65 ετών  να εμφανίζεται στο 1%-2% περίπου του πληθυσμού.

Η μέση διάρκεια της νόσου είναι περίπου 13 χρόνια, γεγονός που αντανακλά μία πολύ σημαντική κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση.

Ο Νευροπαθητικός Πόνος είναι πόνος, που γίνεται αντιληπτός από έκτοπες σωματοαισθητικές ίνες του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αντίθετα με το σύνηθες (αλγαισθητικό) πόνο, παραμένει και μετά την επούλωση της αρχικής βλάβης ή του αρχικού τραύματος.

Η επιληψία είναι νοσηρή κατάσταση που οφείλεται σε υπέρμετρη και παροξυσμική εκφόρτιση ενός πληθυσμού νευρώνων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα αιφνίδια, παροδική και επαναλαμβανόμενη διαταραχή της συνείδησης και ποικίλων σωματικών και ψυχικών και νοητικών λειτουργιών.

Υπό τον όρο επιληψία δεν νοείται μια ενιαία νόσος, αλλά ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις με ενδεχομένως διαφορετική αιτιολογία.

 

ΠΗΓΕΣ

  • Ταξινόμηση ICD-10 Ψυχικών διαταραχών και διαταραχών της συμπεριφοράς. κ. Στεφανής, Κ. Σολδάτος, Β Μαυρέας. Εκδόσεις Βήτα.
  • ΓΚΑΜΠΑΠΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ. MG SERPELL - L WILLIAMS. 2004, SCIENCE PRES.
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΟΜΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ 2003. Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • Σύγγραμμα Ψυχιατρικής. Κ.Σολδάτος – Λ.Λύκουρας, Εκδόσεις Βήτα 2006
  • Ψυχιατρική. Ν.Χριστοδούλου και συνεργάτες. Εκδόσεις Βήτα 2006
  • The LANCET handbook of Treatment in Neurology Edited by Charles Warlow,2006. Elsevier Ltd
  • Κοινωνία & Υγεία ΙV, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 2007

Ελληνικοί Οργανισμοί Υγείας:

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων

Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας:

European Psychiatric Association

American Psychiatric Association

European Neurological Society

Alzheimer's Association: Alzheimer's Disease and Dementia

American Neurological Association

Αναζήτηση Προϊόντων